keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Asumisesta ja odottelusta..

Asunto jossa asun täällä on mielestäni ylihintainen. Paikalliset maksavat keskikokoisesta kolmiosta saman verran kuin minä asuntolan yhdestä pienestä huoneesta jaetulla kylpyhuoneella ja vessalla. Huoneessani on sänky joka on pelkkää metallijousta ja ohut kangas päällä. Herätessä olo on kuin olisi nukkunut kivilattialla. Varsinaista peittoa ei ole vaan tilalla on pelkkä lakana johon kääriytyä. Kesäkaudella varmasti riittävä lämmike mutta marraskuussa täällä on jo kylmää öisin ja lakanan kaveriksi kaipaisi jotain paksumaa. Onneksi on villasukat mukana :D
Vessoissa ei ole käsienpesu allasta. Kädet pitää mennä pesemäänä omaan huoneeseen. Asumisessa on ollut muutoinkin haasteita.
Vessat eivät toimineen ensimmäiseen viikkoon juuri lainkaan. Suihkusta tulee ainoastaan kylmää vettä ja ne tulvivat. Ainut toimiva vessa ja suihku on käyttökiellossa syystä jota kysyessäni sain tylyn vastauksen ettei sitä vaan saa käyttää. Asuntolan keittiö on toimiva muuten mutta uuni ei toimi. Ilmainen WiFi ei toimi kuin yleisissä tiloissa vaikka sen mainostetaan toimivan huoneissakin.
Puhtaiden petivaatteiden saaminen on lähes mahdotonta. Viisi viikkoa samoilla lakanoilla ei houkuta. Etenkään kun palvelun piti kuulua vuokraan.  Ei yhteystietoja mihin ottaa yhteyttä ongelmatilanteissa ei tietoa kuka näistä asioista vastaa. Maltalaiset ovat herkkiä auttamaan mutta aina apu ei ole ollut sitä mitä tarvitsee. Usein saa erilaisia ohjeita jotka eivät johda haluttuun lopputulokseen. Yleisin tapa viestitellä asuntolalla on erilaiset laput ovissa, ikkunoissa ja seinissä.

Maltalaiset hoitavat asiat rauhassa ja silloin kun sopivalle tuntuu. Asioiden kanssa ei kiirehditä. Kuulin eräältä asuntolassa samaan aikaan asuvalta ranskalaiselta mieheltä että hän on odottanut nyt 2 kuukautta työ lupaansa. Hän ei pääse aloittamaan töitä Maltalla ennen kuin lupa on kunnossa. Keskustelussa selvisi että hän oli käyny useasti kyselemässä lupaa mutta aina oli annettu sama vastaus että täytyi vain odottaa, ilmoitus tulee kyllä. Mies kertoi että oli kuullut muiltakin vastaavanlaisia ongelmia, eikä siis ollut yllättynyt ettei asiat sujuneet kuten on tottunut. Mahtaa olla turhauttavaa tulla töihin eikä pääse aloittamaan osaamaansa työtä ennen kuin virallisesti on lupa. Mies ottaa kuitenkin nyt ilon irti odottelusta ja kiertelee saarta ja tutustuu paikkoihin ennen työn aloittamista.



Olen itse tottunut suomessa siihen että asiat toimivat. Aina ei tietenkään kaikki toimi mutta yleensä on jokin takaraja milloin tiettyjen asioiden tulee olla selviä. Alkaa arvostaa sääntöjä ja normeja joiden keskellä elämäänsä elää suomessa. Olen odottanut nyt uutta työssäoppimispaikkaa kohta viikon verran. Asiat tosiaan hoituvat hitaaseen tahtiin. Olen yrittänyt ottaa yhteyttä toimistolle joka hoitaa asioitani. Kerran olen saanut vastauksen että asia on hoidossa. Nyt täytyy vaan luottaa ja odottaa että uutta paikkaa tosiaan järjestellään. Minulle odottaminen on erittäin haastavaa. Haluaisin itse tehdä asialle jotain mutta toimisto on luvannut asian hoitaa ja se onkin heidän tehtävänsä.
Minun on hankala luottaa asioiden järjestyvän toisen käsissä. Olen huomannut saman asian työskennellessäni muuallakin. Olen yrittänyt työstää tätä piirrettä itsessäni täällä Maltalla. Täällä minun on ollut pakko. Olen alkanut tottua että aina ei itse voi vaikuttaa asioihin joiden eteen normaalisti tekisin kaikkeni.
Tämä vaihto aika on tosiaan itsetutkiskelun paikka. Pelkästään uuden kulttuurin sisäistäminen ja siinä mukana eläminen on mielenkiintoinen kokemus. Joudun hyväksymään itsessäni piirteitä ja toimintatapoja joita en aiemmin ole halunnut myöntää. Osaan olla hyvin kärsimätön. Toisaalta olen rauhallinen ja osaan nauttia virran viedessä.

Sitten turisti touhuja..

Kävin kävelyllä Blue Grotton alueella. Blue Grotto eli sininen luola sijaitsee  Maltan eteläisellä rannikolla. Paikka on tunnettu turisteille järjestettävistä sukellus retkistään. Lähimaastossa on muutamia kävelyreittejä, poluilla saa olla varovainen ettei putoa kalliolta. Katselin itse kauempaa muiden mennessä reunalle ihastelemaan maisemia. Itse nautiskelin näköalatasanteelta maisemista. Blue Grotolle pääsee helposti bussilla. Itse halusin kävellä enemmän joten löysin vaihtoehtoisen reitin, jäin bussista aiemmin pois ja kävelin paikallisten viljelyalueiden ohitse. Jos lähtee seikkailemaan paikallisten alueelle kannattaa kunnioittaa heidän maitaan ja pysyä merkityillä tieosuuksilla. Paikalliset käyttävät paljon vahtikoiria ja herkästi koiran reagoidessa ohitse kulkevaan ihmiseen ne varoittavat ja kohta jo joku kurkkaa matalien kiviaitojen takaa tervehtien iloisesti. Suosittelen päiväretki kohteeksi. Alueella voi käydä piknikillä ja nauttia maisemista. Marraskuussa sää on jo viileämpi joten suosittelen lämmintä päälle.






Valletta on kaunis vanha kaupunki. Kierrellessä kapeilla kaduilla näkee paljon pieniä kahviloita, ravintoloita ja kauppoja. Itse kävin nauttimassa lounaan pienessä ravintolassa.

Istuin pienessä ravintolassa nauttimassa lounasta ja  kirjoittamassa blogi tekstiä. Pohdin kovasti mitä tulevina viikkoina tapahtuu ja hetkeksi heittäydyin maltalaiseen asenteeseen. Annoin ajan kulua hyvän ruuan ja juoman parissa, katselin kadulla käveleviä ihmisiä ja kuuntelin paikallisten aktiivista keskustelua arkisista asioista ja seurasin turistien tunkua läheiseen matkamuisto myymälään. Elin hetken siinä mitä haaveilin lukioikäisenä tekeväni vielä jonain päivänä. Haaveilin siitä että osaisin pysähtyä hetkeen ja vain seuraisin muiden toimintaa ottamatta paineita, missä minun tulisi olla juuri siinä hetkessä tai mitä asioista tulisi vielä hoitaa. Kaikista epäonnisista tapahtumista huolimatta olin päätynyt jonnekin mistä olin haaveillut. Lähes huomaamattani.

Maltalaiseen kulttuuriin tutustuminen vaatii runsaasti avointa mieltä ja totuttautumista.

Huomiselta odotan eniten Jasminin tuloa Maltalle! Pääsen jakamaan lisää kokemuksiani ja näyttämään paikkoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti