Maanantaina menin Future Focusin toimistolle sovittuun
tapaamiseen ja olin valmistautunut aloittamaan työharjoittelun. Tapaamisessa
kävimme läpi asuntolan sääntöjä, sain pienen tietopaketin Maltasta ja
harjoittelupaikaksi vahvistui kansainvälinen yksityiskoulu, jossa onnekseni
opetuskielenä olisi englanti. Tapaamisen jälkeen selvisikin, että itse työ
alkaa seuraavana päivänä. Lähdimme siis oitis ulos nauttimaan auringosta.
Tiistaina aloitin harjoittelun koululla ja olisin seuraavat
kuusi viikkoa ekaluokkalaisten kanssa, tosin Maltalla koulu aloitetaan jo 5 vuotiaana
eli lapset olivat silmissäni erittäin pieniä koululaisiksi, ja osa heistä oli
vielä 4-vuotiaita. Luokassa on 11 lasta ja heillä on maltalais-amerikkalainen
opettaja, joka puhuu erittäin selkeästi englantia ja sain hänestä todella
mukavan ensivaikutelman. Koko luokka otti minut vastaan paremmin kuin olisin
koskaan voinut toivoa. Ensimmäisenä päivänäni luokassa oli viimeistä päivää työharjoittelija
joka oli sattumalta myös suomalainen ja sain häneltä todella paljon hyviä
vinkkejä ja hahmotelmaa talontavoista tulevaan harjoitteluun. Ensimmäinen päivä
meni oikeastaan systeemin sisäistämiseen ja lasten nimien harjoitteluun, 11
lasta ja kaikki olivat jostain muualta kuin Maltalta, mutta opin nimet kahdessa
päivässä, joka on minulle poikkeuksellista. Lapset tulevat joka aamu koululle
7.45 ja tunnit aloitetaan tasan kahdeksalta, koulu loppuu 13.30. Osa jatkaa
vielä ”homework clubiin”, joka nimensä mukaan on läksykerho eikä niinkään
samanlainen kuin Suomessa koululaisille järjestetty iltapäiväkerho joka pitää
sisällään myös vapaata toimintaa. Lapset tekevät siellä joko läksyjä tai
antavat muille työrauhan, eli istuminen jatkuu eikä leikkiminen ole tietääkseni
sallittua, jotta muilla olisi työrauha. Kiinnitin jo tämän ensimmäisen vajaan
viikon aikana huomiota moneen asiaan, jotka ovat toisin kuin meillä Suomessa ja
asioihin jotka voisi mielestäni tehdä eri tavalla, jotta ne palvelisivat
paremmin 5-vuotiaiden tarpeita. Jos vanhempien on esimerkiksi aloitettava työt
aikaisemmin, lapsilla on mahdollisuus tulla kouluun ennen tuntien alkamista. Yksi
lapsista aloittaakin päivänsä jo 5.30 ja osallistuu oppituntien jälkeen myös läksykerhoon
ja lähtee koululta vasta 17.30. Kyseinen lapsi onkin suurimman osan ajasta
todella levoton ja se vaikuttaa opetukseen päivittäin. Itse opetus kestää siis
viisi ja puoli tuntia joka päivä sisältäen 15 minuutin lounastauon sekä yhden
15 minuutin tauon joka vietetään joko pihalla tai käytävillä juosten. Eli
oppilaat siis kirjaimellisesti kiljuvat ja juoksevat 15 minuuttia ja purkavat
energiaa, mitään virikkeitä tai sääntöjä tauoilla ei ole. Jokaisella oppilaalla
on omat eväät jotka syödään lounastauolla, koska koulumaksu ei sisällä
lounasta. Ruoka on ehdottomasti asia johon kiinnitin ihan ensimmäisenä
huomiota! Koska ruoka ei tule koulusta se voi olla ihan mitä tahansa, riippuen
mitä huoltajat ovat lapsilleen pakanneet. Joidenkin eväät ovat terveellisiä ja
monipuolisia, mutta osalla ei lähelläkään sitä. Esimerkkinä oppilas jonka
eväsrasiassa on päivittäin suklaakeksi, pieni määrä perunalastuja, kaksi
venhäleipä siivua joiden välissä on suklaata sekä ruokajuomana pillimehu.
Oppilas on aina loppupäivästä levoton eikä jaksaisi millään keskittyä ja en
oikeastaan ihmettele, jos syö lounaaksi tuollaisen setin joka päivä. . Huoltajille
on kuulemma lähetetty ohjeita eväiden sisällöstä, mutta toisaalta koulu on
kansainvälinen ja ihmisillä on omat ruokailutottumuksensa… Koulu on yksityinen
ja yhden oppilaan vuoden mittaiset koulukustannukset ovat 5000€. En ole vielä
muistanut kysyä tarvitseeko oppilaiden maksaa lisäksi koulupuvut ja koulun logolla
varustetut reput, koska heillä on ne kuitenkin oltava.
Opettaja on aloittanut työskentelyn kyseisessä
koulussa vasta tänä vuonna ja hän on myös kiinnittänyt samoihin asioihin
huomiota kuin minä. Opettajilla ei ole juuri työajalla aikaa suunnitella
tulevia oppitunteja, joten ainakin tämä kyseinen opettaja kertoi
suunnittelevansa tunteja omalla ajallaan kotona. Hän myös ostaa joskus omilla
rahoillaan materiaaleja, koska koulussa niitä on niin vähän. Opettajat ovat
onneksi luovia ja keksivät ideoita kierrätysmateriaaleista ja ainakin tämä
opettaja antaa selvästi kaikkensa ja lapset saavat hyvää opetusta. 5-vuotiaiden
kanssa tiukassa aikataulussa pysyttäytyminen on haastavaa, tunnit kestävät
yleensä noin 35 minuuttia, mutta välissä ei ole taukoja ja sähläämiseen menee
paljon aikaa. Lapset ovat pieniä eivätkä ole vielä tottuneet olemaan pitkiä
aikoja aloillaan. Itse näkisin näin pienten kohdalla parempana, jos osa
päivästä olisi vapaata leikkiä tai edes ettei lukujärjestys olisi niin tiukka.
Oppilailla on päivittäin seitsemän erillistä oppituntia joista yksi on lisäksi
tuplatunti. Kerron oppituntien sisällöistä lisää myöhemmässä vaiheessa, kun
olen ensin itse päässyt kunnolla sisälle.
Lapset ovat ihania ja uskon saavani tästä harjoittelusta
todella paljon irti, jos ei muuta niin ainakin kielikylpynä tämä kokemus on
oikein toimiva. Olen jo nyt päässyt olemaan mukana ryhmän ohjauksessa, auttanut
lapsia tehtävissä eli olen luokassa kouluavustajan roolissa. Kysyin alustavasti saanko suunnitella lapsille jonkun
kädentaitoihin liittyvän tehtävän. Opettaja sanoi heillä olevan
opetussuunnitelma jota noudattavat, mutta hän oli keskustellut toisen ryhmän
opettajan kanssa ja olivat molemmat sitä mieltä että, jos sisällöstä sovitaan
etukäteen, niin se kyllä sopii. Etukäteen vähän jännittää, koska olen nähnyt
yhden askartelun toteutusta ja katsellut seinillä olevia töitä ja näyttäisi
vähän siltiä, että opettajat tekevät osan töistä oppilaiden puolesta ilmeisesti siksi että
lopputulos olisi ”oikeanlainen”. En kyllä itse ajatellut tehdä mitään heidän puolestaan,
mutta katsotaan :D
Rankka viikko takana, mutta onneksi on viikonloppu ja Ms. Jasmin aikoo kyllä nyt levätä ja ladata akkuja taas tulevaa viikkoa varten.
Luokkahuone
Marsaxlokk
Marsaxlokk kirkko
Ihania oliiveja!
Virkistävä paikallinen Kinnie limppari.
Lounasta Marsaxlokkissa.
Rankka viikko takana, mutta onneksi on viikonloppu ja Ms. Jasmin aikoo kyllä nyt levätä ja ladata akkuja taas tulevaa viikkoa varten.
Luokkahuone
Ennen edellä mainittua ahertamista kävimme Mintun kanssa edellisenä sunnuntaina Marsaxlokkissa kalamarkkinoilla. Itse tykkään matkustaessani ulkomaille käydä paikallisilla markkinoilla ja toreilla, koska niissä on aina jos jonkin näköistä paikallista tilpehööriä, kippoa, kuppia ja syötävää. Saavuimme markkinoille noin yhden aikaan päivällä ehkä vähän myöhemmin kuin olimme alun perin suunnitelleet. Ajattelimme sen olevan hyvä ajoitus, mutta kauppiaat olivat jo vähitellen alkaneet keräämään tavaroitaan kasaan, mutta ehdimme hyvin kiertää markkinat ja matkaan tarttui ihania oliiveja ja fetajuustoa. Suosittelen menemään markkinoille 11-12 aikaan niin ei tule kiireen tunnetta. Ajattelimme myös maistaa kalaa ja mereneläviä joita myös paikalliset tulevat varta vasten markkinoille nauttimaan. Ravintoloita oli sivukadulla vaikka kuinka, ne olivat vierivieressä ja välillä pohdittiin, että mikä ruokalista on minkäkin ravintolan. Toisaalta ruokalistojen sisältö ei vaihdellut kovasti. Tilasimme kahdelle hengelle tarkoitetun ”kalalautasen” joka piti sisällään rapuja, mustekalaa, paikallista kalaa ja simpukoita. Itse pidin eniten simpukoista, muuten merenelävät olivat niukasti maustettuja ja emme pitäneet ruokaa mitenkään erityisenä. Ruokajuomaksi halusin maistaa paikallista limpparia Kinnietä, jota olen nähnyt paikallisten kantavan pullotolkulla marketeista. Kinnie on varmasti mielipiteitä jakava, yrttinen, mausteinen ja sitruksinen juoma. Itse pidin siitä kovasti ja suosittelen ehdottomasti maistamaan. Markkinat olivat näkemisen arvoiset sekä ihanat värikkäät veneet mahdollistivat hienot matkamuisto kuvat.
Julkisilla liikkuminen, ruuhkabusseihin rynniminen sekä aikataulujen lukeminen alkaa jo luonnistumaan, myös arki täällä on lähtenyt käyntiin ja päivät menevät nopeasti. Vielä on paljon nähtävää ja koettavaa, mutta onneksi ei ole kiire ja välillä voi huilia rauhassa, onhan tässä vielä muutama viikko aikaa. Näillä mennään.
<3 Ms. Jasmin
Marsaxlokk
Marsaxlokk kirkko
Ihania oliiveja!
Paikallinen feta oli positiivinen yllätys.
Lounasta Marsaxlokkissa.
Maistelimme myös paikallista lämmintä mulled winea St. Juliansissa, joka muistuttaa vähän meidän jouluista glögiä. Tämä oli hiukan mausteisempaa, mutta ihan jees. Ystävällinen myyjä antoi luvan kuvaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti