keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Katsaus Maltan päihdehuoltoon ja päihdekulttuuriin

Maltalla on asukkaita 434 403. Väestöstä 15-64 vuotiaita on 288 403 henkilöä.
Maltalla laillinen alkoholin käyttö ikä on 17 vuotta. Lakia uudistettiin 2009 ja aiemmin alkoholia sai laillisesti käyttää ja ostaa 16-vuotias. Ikä on alempi kuin monissa muissa euroopan maissa. Päihteidenkäyttö maltalla on kielletty lailla kuten suomessakin. Ainut laillinen päihteiksi luokiteltava tuote on tupakka. The European Drug Report 2016, mukaan Maltalla käytetään toiseksi eniten opioideja (heroiinia) kaikista euroopan maista. 

Pieni vilkaisu tilastoihin. Kannabis on maltan käytetyin päihde aikuisten, 18-65 vuotiaiden keskuudessa. Vuoden 2013 yleisestä väestö tutkimuksesta käy ilmi että 4,3% aikuisista, 18-64 vuotiaista ilmoitti käyttäneensä kannabista elinaikanaan. 5.1% kannabiksen käyttäjistä ovat 18-24 vuotiaita. Maltalla miehet käyttävät enemmän huumausaineita kuin naiset .
Kokaiinin käyttö on lisääntynyt viime vuosina huomattavasti Maltalla. Heroiinin käyttö taas oon laskenut viime vuosina. Kokaiinia käytetään sniiffaamalla nenän kautta useammin ja vain harvat käyttävät suonensisäisesti. Maltalla päihdehoito ja kuntoutus yksiköissä asiakkailla on pääsääntöisesti riippuvuus kannabikseen, kokaiiniin ja alkoholiin.


Päihteidenkäyttö Maltalla on yleistä etenkin nuorten keskuudessa. Paikalliset nuoret pahimmillaan säästävät kuukauden palkastaan kaiken minkä pystyvät ja käyttävät sen yhden viikonlopun aikana huumeisiin ja alkoholiin. Viime vuosina kokaiinin viihdekäyttö on lisääntynyt ja heroiinin käyttö on vähentynyt nuorten keskuudessa. Huumausaineita saa tilattua kotiin tai ostettua suoraan juhlapaikoilta. Ilmeisesti niiden ostaminen ei ole turistina olisi kovin vaikeaa. Internetistä löytyy ohjeistuksia kuinka huumeita saa suoraan kotiovelle tai sovitulle tapaamispaikalle. Erilaisia koodinimiä on jokaiselle tuotteelle ja laadulle. En mene niihin tarkemmin.


Lähde: European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction. Malta Country Drug Report 2017.


Maltalla kuten suomessakin on AA-kerhoja. AA -kerho eli alcoholics anonymous on ryhmä alkoholista (tai muista päihteistä) riippuvaisia henkilöitä. Ryhmän jäsenet ovat miehiä ja naisia kaikenlaisista taustoista ja elämäntilanteista. Ryhmiä maltalla järjestetään ympäri saarta ja ne ovat joko suljettuja tai avoimia. Suljetut ryhmät ovat ainoastaan riippuvuuden kanssa kamppaileville henkilöille. Avoimiin ryhmiin voi osallistua myös omaiset, lähipiiri tai päihderiippuvuuden kanssa tekemisissä oleva yksityishenkilö. Kuten muualla maailmassa Maltan AA:ssa noudatetaan 12 askeleen ohjelmaa. Ryhmä perustuu vertaistukeen ja vuorovaikutukseen.
Lisää tietoa ja ryhmien kokoontumisajoista linkistä: http://aamalta.org.mt/aa-meetings/meeting-list/


New Hope on yksi Maltan päihdekuntoutus keskuksista. New Hopen perusta on antaa tukea ja kuntouttaa henkilöitä joilla on huumeiden väärinkäytön ongelmaa. He tarjoavat räätälöityä, pätevää kuntoutusta pitkällä kokemuksella. Palvelut pyrkivät ennaltaehkäisemään ja antamaan koulutusta sekä tukea huumeiden väärinkäytön kanssa kamppaileville henkilöille. Kuntoutus keskittyy henkilön nykyisiin tarpeisiin ja siinä otetaan huomioon jokaisen kuntoutujan psyykkiset, fyysiset, hengelliset ja sosiaaliset tarpeet. New Hopella kuntoutuja osallistuu henkilökohtaisiin keskustelu tapaamisiin, ryhmä tapaamisiin,


Kuntoutuskeskus tekee ennaltaehkäisevää työtä. Ennaltaehkäisevään työhön kuuluu asiakkaiden kohtaaminen kotikäynneillä ja kohtaamiset kaduilla. Kuntoutuksen aikana kuntoutujalla on mahdollisuus miettiä, reflektoida ja oppia itsestään. Tarvittaessa kuntoutuksen voi toteuttaa rauhallisessa ja turvallisessa ympäristössä keskuksella. Maltan päihdekuntoutus ei tunnu eroavan suomessa toteutettavista malleista juurikaan.


Maltalla ainakin yksityisillä kouluilla on omat päihdeohjelmat. Lapset, nuoret ja vanhemmat on huomioitu niissä. Valtio, kirkko ja yksityinen koulu tekevät näissä ohjelmissa yhteistyötä. Esimerkkinä ohjelmasta: nuoren päihteidenkäyttö havaitaan koulun toimesta, keskustelu nuoren kanssa, yhteys vanhempiin, yhteiset palaverit koulun ja kodin välillä, sopivien ratkaisujen löytyminen yhteistyössä. Nuorelle tarjotaan vaihtoehtoja, vanhemmat saavat tarvittaessa kasvatuksellista tukea ja koulutusta.


Maltalla ilmeisesti päihdeasioista ja etenkään huumeiden väärinkäytöstä ei juurikaan puhuta ääneen. Päihteiden käyttö tuntuu olevan tabu vaikka alkoholinkäyttö näkyy vahvasti ravintola kaduilla ja turistien suosimissa kohteissa. Haastatteluja paikallisilta aiheesta on hankala saada. Leimaantumista pelätään paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti